144 miljoen chocolade-eitjes van Belgische makelij voor paastraditie

Milka-fabriek in Herentals draait op volle toeren om België en de buurlanden te voorzien van paaseitjes

Maandag 18 maart 2019 - Binnen enkele weken is het weer zover: Pasen. Zowel groot als klein kunnen haast niet meer wachten om chocolade eieren te rapen. Jaarlijkse rollen er meer dan 333 miljoen Milka-paaseitjes van de band in de chocoladefabriek van Mondelēz International in Herentals. Bijna de helft ervan blijft in België, waar families naar goede traditie de tuin kunnen induiken of alle hoeken van het huis uitpluizen om paaseitjes bijeen te rapen.

Benieuwd welke weg een paaseitje aflegt voor het bij jou thuis opduikt?
Neem samen met ons een kijkje achter de schermen.


Video: Achter de schermen in de paaseitjesfabriek - Milka Herentals

Video: Achter de schermen in de paaseitjesfabriek - Milka Herentals

144 miljoen paaseitjes of 13 eitjes per Belg

Of de Milka-eitjes in de smaak vallen? Absoluut! Dit jaar produceerde Milka in totaal 144 miljoen paaseitjes voor de Belgen. Dat is maar liefst 14 miljoen meer dan vorig jaar of omgerekend 13 Milka-eitjes per Belg.

Volle melk en witte eitjes behoren nog steeds tot de absolute favorieten[1], dat is geen verrassing. Opvallend is echter dat de Oreo-eitjes bijzonder in de smaak vallen bij de Belg. De niet-te-missen variant met een vulling van de Amerikaanse cookie zit nog maar drie jaar in het assortiment, maar palmt voor het tweede jaar op rij plaats 2 in bij de rankschikking van de populairste Milka-eitjes in België.

Story image

Het volledige Milka-gamma bestaat uit 9 smaken, waarvan 2 volle en 7 eitjes met vullingen. Voor wie een variant wil op de klassieke eitjes, heeft Milka ook een gamma aan mini-eitjes, paashazen en lepeleitjes in de aanbieding.

333 miljoen paaseitjes

Naast de eitjes voor de Belgen, zorgt de gespecialiseerde productielijn in de fabriek in Herentals er ook voor dat de chocoladewensen van gezinnen in onze buurlanden en enkele andere Europese landen vervuld worden. Zo worden hier in totaal 333 miljoen eitjes geproduceerd, waarvan 144 miljoen eitjes voor de Belgische markt zijn bestemd. Na België,is Frankrijk de grootste afzetmarkt met 131 miljoen Milka-paaseitjes, gevolgd door kleinere volumes voor Duitsland, Nederland, Rusland en Oostenrijk.

Van cacaoboon tot paaseitje

De paaseitjes leggen uiteraard een hele weg af voor ze in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Bij hun aankomst in de Milka-fabriek in Herentals worden de cacaobonen schoongemaakt en in kleine stukjes (ofwel “nibsen”) gebroken. In de volgende stap worden ze geroosterd volgens specifieke methodes die ervoor zorgen dat de aroma’s maximaal bewaard blijven. Nadien worden de nibsen vermalen tot cacaomassa, de basis van vloeibare chocolade. Deze chocolade wordt in de karakteristieke paaseivormpjes of ‘moules’ gegoten. Wanneer het niet over de traditionele volle witte of melkchocolade eitjes gaat, worden deze vormpjes gevuld met een smeuïge of krokante vulling.

De Milka-chocolade wordt enkel gemaakt met melk uit de Alpen. Dat zorgt voor de kenmerkende smaak en is ook de reden waarom er geen fondant eitjes in het gamma te vinden zijn. Wanneer de twee helften van de moules tegen elkaar worden gekleefd, gaan de eitjes in de koeling. Eens afgekoeld, zijn de eitjes klaar om in hun wikkel te draaien en rollen ze van de band… klaar om gezocht en verzameld te worden in huis of in de tuin.

 

Over Milka

Story image

Milka is het leidende chocolademerk in Europa en internationaal een van Mondelēz International ‘s meest succesvolle merken. Milka’s unieke lila-kleurige verpakking en de beroemde lila koe symboliseren de herkomst uit de Alpen. Sinds het ontstaan van de eerste Milka Alpenmelkchocolade 114 jaar geleden is en blijft tederheid de kern van het merk.

 

 

 

Annick Verdegem Communication & Public Affairs Manager, Mondelez International
Wim Lefebure Consultant, Whyte
Over Mondelēz International

Met een netto-omzet van ongeveer $26 miljard in 2019 is Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) een van de grootste snackingsbedrijven ter wereld,  met iconische internationale en lokale merken zoals koekjes van Oreo, belVita en LU; chocolade van Cadbury Dairy MilkMilka en Toblerone enkauwgom van Trident. Mondelēz International heeft sterke roots in België en is er al sinds 1870 actief. Het portfolio omvat belangrijke merken zoals Côte d’Or, LU, Milka, Philadelphia, TUC, Prince, Grany en Stimorol. België is de bakermat van iconische merken zoals Côte d’Or, TUC, Prince, Pims en LEO.

Mondelēz International is in België uniek gepositioneerd waarbij de voedingsproducent nr. 1 is in de categorie chocolade, koekjes en cream cheese. Het bedrijf is nummer 2 inzake kauwgum. De onderneming stelt in de Benelux ruim 2000 mensen te werk en is gebaseerd in Mechelen. In België heeft de onderneming 3 productiefaciliteiten: een koekjes- en chocoladesite in Herentals (LU & Milka) en 1 fabriek in Namen voor smeltkaas. De koekjesfabriek in Herentals is één van de grootste koekjesfabrieken in Europa met een jaarlijkse productie van 70.000 ton koekjes. 

Bezoek www.mondelezinternational.com en www.facebook.com/mondelezinternational voor meer informatie of volg ons op Twitter via www.twitter.com/MDLZ