Mondelēz International breidt programma voor duurzame tarwe uit en wil 100 % van de Europese koekjes met Harmony-tarwe produceren tegen 2022
Het Harmony-programma ondersteunt het engagement van het bedrijf om haar impact op het milieu in elke fase te verminderen
Mechelen – Mondelēz International kondigde vandaag aan dat het van plan is om haar programma voor het telen van duurzame tarwe, het Harmony-programma, uit te breiden. Op die manier wil het 100 procent van haar koekjesmerken in de Europese Unie met Harmony-tarwe produceren tegen 2022. In 2017 lag het aandeel van Harmony-tarwe in de Europese koekjesproductie van het bedrijf op 60 procent.
“Europese consumenten stellen kwaliteitsproducten steeds vaker gelijk aan duurzame productie. Ze zijn zich bewust van de impact die hun voedingskeuze heeft op het milieu en verwachten dan ook van producenten dat ze hun deel van de verantwoordelijkheid nemen",
zegt Hubert Weber, Executive Vice President en President Europe. “Als grootste koekjesbakker van Europa kunnen we het verschil maken bij uitdagingen als klimaatverandering en tekorten aan grondstoffen, door het gebruik van duurzame landbouwmethoden aan te moedigen en de biodiversiteit in onze toeleveringsketen te vergroten. Zo dragen we bij aan een eerlijkere, transparantere en geïntegreerde toeleveringsketen waar goede kwaliteit voor consumenten synoniem is met een positieve impact op de samenleving en voor landbouwers.”
Het Harmony-programma kan op dit moment rekenen op 1.700 landbouwers, 13 molenaars en 21 coöperaties uit zes markten (België, Tsjechië, Frankrijk, Italië, Polen en Spanje), die in 2017 samen 177.000 ton tarwe produceerden voor de koekjesmerken van het bedrijf. Dit stemt overeen met zo’n 75 percent van de koekjesproductie van Mondelēz International in West-Europa - of 60 procent in de EU - voor merken als LU, Oro, LiGA en Fontaneda. Sinds 2015 werken in België 52 boeren en twee molenaars via twee coöperatieven (CZAV en Walagri) samen aan het Harmony-programma, wat gelijk staat aan een totale Belgische tarweproductie van 6.000 ton. In Herentals, één van de grootste koekjesfabrieken in Europa met een jaarlijkse productie van 68.000 ton koekjes, wordt deze duurzame tarwe gebruikt voor de productie van onder meer Prince, Tuc en Pims.
Door de uitbreiding van het programma, zou de jaarlijkse tarweproductie die voldoet aan de duurzaamheidsvoorwaarden van het Harmony-charter toenemen tot ruim 280.000 ton in 2022. Dat zou voldoende tarwe zijn om het volledige Europese koekjesportfolio van het bedrijf, met merken als LU, belVita en Milka-koekjes, te kunnen produceren.
Een decennium van duurzame samenwerking
Het Harmony-project zag 10 jaar geleden het levenslicht in Frankrijk en zet in op biodiversiteit en goede milieupraktijken bij de tarweproductie in Europa. Het programma werd tot stand gebracht in samenwerking met landbouwers, coöperaties en molenaars in de toeleveringsketen van tarwe. Harmony-landbouwers verbinden zich ertoe om duurzame landbouwpraktijken te volgen bij het verbouwen en verwerken van tarwe, in ruil voor een premie voor hun gewassen. Harmony-landbouwers kiezen ervoor om water te besparen, dragen zorg voor de bodem, beschermen de biodiversiteit en beperken de koolstofuitstoot. Op die manier zullen ze uiteindelijk zelfs hun inkomsten zien stijgen.
Harmony werd ontwikkeld met de hulp van ngo’s, agronomen, milieuspecialisten en onderzoeksinstellingen. De Harmony-praktijken worden elk jaar doorgelicht om ervoor te zorgen dat ze worden nageleefd en verder verfijnd. Aan de hand van een charter van duurzame praktijken tracht het programma:
- het gebruik van pesticiden en meststoffen tot een minimum te beperken door de keuze van bestendige tarwevariëteiten aan te moedigen, door te kiezen voor gewasrotatie en door zorg te dragen voor de bodem;
- onnodige behandelingen te vermijden;
- koolstofuitstoot te beperken, met name door het gebruik van meststoffen te verminderen;
- de kwaliteit van het water te behouden;
- de plaatselijke biodiversiteit in stand te houden: 3 procent van de tarwevelden is bestemd voor bloemen of hagen die bestuivers het hele jaar door voorzien van stuifmeel en nectar.
Dankzij het programma is het gebruik van pesticiden op Harmony-velden tussen 2009 en 2016[1] met 20 procent verminderd. Harmony-landbouwers in Europa hebben bovendien 1.026 hectare bloemen geplant rond de Harmony-velden. Er werden bijna 17 miljoen bijen en ruim 30 soorten vlinders gespot op de Harmony-velden.
“Harmony is zoveel meer dan een reeks overeengekomen duurzame praktijken voor de tarweteelt”, zegt Romeo Lacerda, President Biscuits, Mondelēz Europe. “Het is een initiatief dat alle betrokkenen in onze toeleveringsketen in contact brengt met andere mensen die een grotere positieve impact willen hebben op het milieu en de biodiversiteit. Door ngo’s en landbouwers te laten samenwerken, kunnen we landbouwmethodes toepassen die zowel doeltreffend als pragmatisch zijn. Zo kunnen we optreden als katalysator voor positieve verandering.”
Kerncijfers van Harmony
|
[1] Bron: de behandelingsfrequentie-index voor de Harmony-campagnes van 2009-2016, vergeleken met het nationale gemiddelde voor tarwe voor 2008 (Frans ministerie van Landbouw)