Mondelēz International stevig op weg om welzijnsdoelstellingen waar te maken
- Duurzaamheidsdoelen voor 2015 overtroffen wat betreft vermindering van verpakking, broeikasgassen, restafval, stortafval en waterverbruik
- Het bedrijf staat een stap dichter bij ambitie om wereldleider in well-being snacks te worden dankzij o.a. meer individueel verpakte porties en een hoger gehalte aan volkoren granen in de productportfolio
Mondelēz International heeft haar Call For Well-being 2015 Progress Report gepubliceerd. Het rapport beschrijft hoe ’s werelds grootste snackbedrijf bijna al haar ecologische doelstellingen voor 2015 heeft overtroffen en voor 2020 nog ambitieuzere doelstellingen nastreeft om de klimaatverandering te bestrijden. Het rapport geeft ook de vooruitgang van Mondelēz International weer met betrekking tot haar doelstelling om de wereldwijde leider in well-being snacks te worden.
“Onze groei staat in direct verband met een gezondere planeet en het welzijn van onze werknemers, onze consumenten en de gemeenschappen waar we aanwezig zijn”, aldus Irene Rosenfeld, voorzitter en CEO. “In de jaren na de lancering van ons Call For Well-being-platform hebben we gestaag vooruitgang geboekt wat betreft de realisatie van onze doelstellingen. Onze solide resultaten voor 2015 en onze nieuwe duurzaamheidsdoelstellingen voor 2020 onderstrepen duidelijk ons engagement en onze ambitie om wereldleider te worden in well-being snacks.
De Call For Well-being strategie van het bedrijf werd gelanceerd in 2013 en focust op vier kerngebieden die bepalend zijn voor welzijn in de wereld en de onderdelen waarop Mondelēz International de grootste impact kan hebben: duurzaamheid, well-being snacks, hulp aan de gemeenschap en veiligheid. Hier volgen enkele kerncijfers over de vooruitgang van het bedrijf:
Duurzaamheid
- Vermindering van broeikasgassen in de productie met 19% per ton, waarmee de doelstelling van 15% wordt overschreden.
- Vermindering van energieverbruik in de productie met 11%, de vooropgestelde daling met 15% werd niet gehaald.
- België: In de fabriek van Côté d’Or te Halle werd er 14% bespaard dankzij extra inspanningen om persluchtlekken en energieverspilling tijdens het productieproces te voorkomen.
- Vermindering van 107 miljoen pond (48,500 ton) aan verpakkingen, ruim het dubbele van de doelstelling voor 2015 van 50 miljoen pond (22,500 ton).
- Vermindering van het waterverbruik met 17% per ton, dit is beter dan het initiële doelstelling van 15%.
- België: De fabriek van Côté d’Or te Halle tekende zelfs een vermindering van het waterverbruik met 20% op.
- Vermindering van het restafval met 70% per ton, bijna vijf keer beter dan de oorspronkelijke doelstelling van 15%.
- België: In de fabriek van Côté d’Or te Halle werd het restafval met 46% verminderd door een verbeterd stockbeheer van de ingrediënten en door minder chocolade verloren te laten gaan tijdens de productie.
- 68% van het productievolume in 2015 was afkomstig van sites die geen stortafval produceren. Dit is beter dan de oorspronkelijke doelstelling van 60%.
- Het doel werd bereikt om 75% van het West-Europese koekjesvolume te vervaardigen met Harmony-tarwe, het bedrijfsprogramma voor duurzame tarwe.
- Het bedrijf ligt op schema om alle cacao uit duurzame bronnen te halen. Eind 2015 was 21% van de cacao van het bedrijf afkomstig van duurzame bronnen.
- Het doel om 100% RSPO-gecertifieerde palmolie (Roundtable on Sustainable Palm Oil) te gebruiken werd in 2013 behaald. Eind 2015 was 90% van de door het bedrijf ingekochte palmolie traceerbaar tot aan de molen.
Well-Being Snacks
- Het doel werd bereikt om individueel verpakte porties met 25% te verbeteren.
- Het doel werd bereikt om het volkorengehalte met 25% op te drijven – vijf jaar voor de geplande doelstelling.
- Zo bevat de Prince Gevulde Granenbiscuit zo’n 50% tarwe, die in 2014 werd verrijkt met 15% volkorentarwe. Dankzij deze maatregel steeg het vezelgehalte, naargelang het type koekje, met 20 tot 40%.
- Better Choice-opties vertegenwoordigen nu 25,5% van de bedrijfsinkomsten.
- Hoewel er veel vooruitgang werd geboekt met de vermindering van natrium en verzadigde vetten in grote categorieën zoals koekjes, moet de hele portfolio volgen.
De inspanningen worden in alle categorieën verhoogd om een daling van 10% te bereiken tegen 2020. Eind 2015 bevatte de hele portfolio 1% minder natrium en 2% minder verzadigde vetten. - Het bedrijf ligt op schema om tegen 2016 een algemeen calorielabel vooraan op elke verpakking te hebben. Eind 2015 was 68% van de bedrijfsportfolio in orde.
Veiligheid
- Alle 150 eigen productiesites van de onderneming werden gecertificeerd volgens de Foundation for Food Safety Certification 22000, een gerespecteerd wereldwijd systeem voor voedselveiligheid.
- Het bedrijf ligt op koers om veiligheidsresultaten van wereldformaat neer te zetten. In 2015 werd een daling van 13% bereikt tegenover het jaar ervoor wat betreft de verzuimongevallen en een daling van 21% wat betreft het totale aantal ongevallen voor alle werknemers.
- België: In de chocoladefabriek van Côte d’Or in Halle noteerde men een daling van maar liefst 69% met betrekking tot het totaal aantal ongevallen door de manier van denken over veiligheid aan te pakken. Zo spreekt men bijvoorbeeld over ‘gezond verstand’ en ‘risico’s’ in plaats van over ‘regels’.
Gemeenschappen
- Drie nieuwe welzijnsprogramma’s werden toegevoegd voor kinderen en hun gezinnen in Mexico, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.
- Het bedrijf ligt op schema om de geplande $50 miljoen te investeren in gemeenschapsprojecten rond gezond leven. In 2015 werd $39 miljoen (78%) toegewezen aan programma’s in 13 landen.
Een beknopte samenvatting vindt u op http://bit.ly/28Mbrd6. Voor het volledige rapport surft u naar: http://bit.ly/28MbANy. Grafieken ter illustratie van onze vooruitgang vindt u op: http://bit.ly/28KVSws.