Mondelez onderschrijft nieuw partnerschap voor duurzame Belgische chocolade
Beyond Chocolate – een natuurlijk engagement voor Mondelēz International, dat met haar bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma Cocoa Life reeds jarenlang de cacaogemeenschappen ondersteunt
Belgische chocolade nog beter en nog duurzamer maken. Een ambitie die Mondelēz International, als producent van ondermeer Côte d’Or, de favoriete chocolade van België, met volle overtuiging steunt. Het bedrijf ondertekende, samen met minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en andere actoren binnen de Belgische chocolade- en retailsector, middenveldorganisaties, sociale impactinvesteerders en universiteiten vandaag in Antwerpen Beyond Chocolate, een partnerschap voor duurzame Belgische chocolade.
Beyond Chocolate is een logische volgende stap voor de chocoladesector en zeker voor Mondelez, dat met het eigen duurzaamheidsprogramma Cocoa Life reeds jarenlang helpt bouwen aan een beter leven voor ondertussen meer dan 120.500 boeren in 1.085 cacaotelende gemeenschappen.
Belgische chocolade staat in binnen- en buitenland bekend als een hoogstaand kwaliteitsproduct. Maar naast de beste kwaliteit moeten consumenten van Belgische chocolade ook maximaal kunnen rekenen op de duurzaamheid van het product. Daarom nam vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo het initiatief voor Beyond chocolate, een partnerschap dat inzet op duurzame Belgische chocolade.
Als marktleider met ondermeer Côte d’Or en Milka in de portfolio, was Mondelēz International van bij het begin nauw bij deze gesprekken betrokken als één van de vertegenwoordigers van sectorfederatie Choprabisco. De ondertekening vond vandaag plaats in Chocolate Nation, het nagelnieuwe belevingscentrum voor Belgische chocolade dat deze maand in Antwerpen de deuren opent.
Jan-Willem Balk, Managing Director bij Mondelēz Benelux: “Mondelēz België steunt het partnerschap op basis van haar cacaoduurzaamheidsprogramma Cocoa Life. Dit programma richt zich op het creëren van een blijvende en positieve verandering voor cacaogemeenschappen in zes landen. Dit doen we concreet door middel van duurzame landbouwpraktijken om de productiviteit en inkomsten te verhogen, het uitbannen van kinderarbeid, een grotere rol voor vrouwen, het tegengaan van ontbossing en het beschermen van de cacao-ecosystemen en door meer kansen te geven aan de toekomstige generaties van telers.
Hij voegt eraan toe: “We doen dit overigens niet alleen, maar in nauwe samenwerking met cacaotelers, gemeenschappen, NGO’s en overheidspartners. Samenwerking, en dergelijke sectorbrede intitiatieven Beyond Chocolate zijn immers de sleutel tot het vinden van echte oplossingen en meetbare veranderingen in de hele cacaosector. Als producent van Côte d’Or, het favoriete merk van de Belgen en een absolute voorloper in de duurzame productie van cacao, is het niet meer dan logisch dat we dit Belgische partnerschap ondersteunen.”
Minister van ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo: “We genieten allemaal graag van onze lekkere Belgische chocolade. In binnen- en buitenland heeft Belgische chocolade een ijzersterke reputatie. Door nog meer aandacht te geven aan duurzaamheid doen we onze chocolade nog meer smaken. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat de hele Belgische chocoladesector, de grote retailers, ngo’s, vakbonden, sociale impactinvesteerders en universiteiten hier mee zijn schouders onder zet.”
Het officiële persbericht over de ondertekening van Beyond Chocolate, vindt u via deze link.
Over Cocoa Life
Cocoa Life werd in 2012 opgericht door Mondelez, de grootste chocoladeproducent én één van de grootste cacao-aankopers wereldwijd. Het eigen programma, dat wordt ondersteund door tal van externe partijen en NGO’s, focust op jongeren en opleiding, de gemeenschappen, ecologie, landbouw door onder andere women empowerment programma’s, lessen bedrijfskunde voor de kleine cacaoboeren, etc. Het doel is om tegen 2022 200.000 boeren te empoweren en 1 miljoen mensen binnen de cacaogemeenschappen te bereiken. Mondelez International trekt hiervoor in totaal 400 miljoen dollar uit. Eind 2017 werden reeds 120.500 boeren betrokken bij het programma.